Bosonul Higgs un competitor favorit la premiul Nobel pentru Fizica 2013

Se apropie cu repeziciune momentul desemnarii castigatorului premiului Nobel pentru fizica al acestui an. Anuntul va fi facut de catre Academia Regala de Stiinte a Suediei peste mai putin de o saptamana (8 Octombrie) la Stockholm. Chiar daca identitatea fericitului castigator nu poate fi dezvaluita inainte de eveniment, totusi exista numeroare discutii si pareri din partea cercetatorilor care considera ca mult controversatul Boson Higgs (aka. particula lui Dumnezeu) este principalul favorit la titlul suprem.

Higgs Boson Standard Model

Modelul Standard arata ca toate particulele fundamentale sunt ancorate de bosonul Higgs ce le confera masa (Wikimedia)

In vara lui 2012, două echipe separate de cercetare de la cel mai puternic accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC) ce apartine de Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN), a raportat primele dovezi legate de descoperirea unei noi particule considerata a fi enigmaticul boson Higgs.

Descoperirea lui „Higgs”, o particulă elementară considerata a fi asociata cu un camp responsabil in a explica ce a dat masa altor particule, a fost confirmata doar un an mai tarziu, și a reprezentat ultima piesa a unui puzzle complex prezis de Modelul Standard, teoria fundamentala a fizicii particulelor.

In imaginea ce descrie modelul standard al particulelor elementare se poate observa o reprezentare a celor 12 particule fundamentale care alcatuiesc materia (cuburi portocalii si verzi) și 4 forte fundamentale (violet). Unele dintre acestea, ce poseda masa, par să fie „conectate” la bosonul Higgs în centru. Fotonul si gluonul nu interacționează cu Higgs, așa sunt lipsiti de masa.

Cadrul teoretic actual care descrie particulele elementare precum si fortele lor, cunoscut sub numele de Modelul Standard, se bazează pe experimente care au început în 1897 cu descoperirea electronului. Astazi, stim ca exista sase leptoni, sase cuarci si patru purtatoare de forta.

Ar trebui bosonul Higgs sa castige Premiul Nobel 2013?
Aparent da, deoarece cautarea sa a început cu mai mult de jumatate de secol in urma, si e logic ca exista un numar consistent de cercetatori ai caror experimente s-au focalizat pe descoperirea sa. Deci, comitetul Nobel e putin probabil sa fie indiferent la acest aspect.

Numeroase previziuni si speculatii sugereaza ca Premiul Nobel pentru Fizica din acest an ar putea fi impartit de catre Peter Higgs, din Marea Britanie, si François Englert, din Belgia, doi dintre oamenii de stiinta care au prezis existența bosonului Higgs în urma cu aproape 50 de ani.

„Este o poveste remarcabila faptul ca acești oameni au emis ipoteza unei noi particule bazandu-se pe simplitate și coerenta matematica, si intr-un final s-a dovedit a fi exact ceea ce a prezis natura”, a declarat Jacob Wacker, un profesor asistent de fizica particulelor si astrofizica la SLAC National Accelerator Laboratory, institutul de fizica a particulelor operat de la Universitatea Stanford din Menlo Park, California.

Theory vs. Experimental?
In previziunile anuale legate de Premiul Nobel, Thomson Reuters i-a numit pe Englert si Higgs drept candidatii cu cele mai mari sanse la titlul acestui an. David Pendlebury, analistul de citatii de la Thomson Reuters, prezice castigatorii pe baza influentei lor in cadrul comunitatii stiintifice. Pentru a face acest lucru, el verifica frecventa cu care o lucrare de cercetare publicata de un om de stiinta este citata de alti cercetatori.

Analiza lui Pendlebury a aratat ca articolele publicate de Englert si Higgs au fost citate mai des decat cele alte altor savanti implicati in descoperirea particulei. Din 2002, previziunile Pendlebury au anticipat cu precizie 27 de laureati ai premiului Nobel.

„Pentru ca folosim referintele ca o reflectare a ceea ce comunitatea stiintifica considera ca este cel mai important, atunci alegerea pentru noi este Englert și Higgs”, a declarat Pendlebury pentru LiveScience. „Va fi foarte interesant pentru a vedea modul în care Comitetul Nobel decide premiul.”

Asadar, Englert si Higgs au fost printre primii oameni de stiinta care au publicat cercetare pe aceasta tema, DAR nu au fost ei cei care au avut „pus mana” pentru prima data pe bosonul Higgs.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.