Asteroizii se confrunta cu avalanse produse de trecerea lor pe langa Pamant. Cazul „Apophis”
Asteroidul Apophis care are dimensiunea unui teren de fotbal, va face o vizita planetei noastre vineri, 13 aprilie 2029, ratand la limita o posibila coliziune. Roca spațială nu va produce daune Pământului ea fiind prezisa sa treaca la o distanță sigura de cel puțin 35000 km. Insa nu la fel se poate spune despre Apophis care conform unui nou studiu s-ar putea confrunta cu mici avalanșe datorita apropierii sale extreme de Terra.
Dacă asteroizii trec aproape de Pământ, ei încep să vada efectele gravitației planetei noastre. La fel cum luna împinge și trage oceanele creând astfel mareele, tot asa si asteroizii sunt sensibili la forțele exercitate de catre planeta noastră.
Pentru a descifra ce efect va avea Pamantul asupra lui Apophis, oamenii de știință trebuie să afle din ce este facut asteroidul. Cele mai bune dovezi de pana acum se bazează pe fotografii realizate de sonda spatiala japoneza Hayabusa, care a inregistrat imagini detaliate ale unui alt asteroid numit Itokawa si care are dimensiunea lui Apophis. Acele imagini au arătat că Itokawa nu este doar o rocă solidă ce se roteste prin spațiu, ci mai degrabă un mănunchi uriaș de roci care stau împreună datorita gravitației. „Daca ne uitam la imaginile furnizate de Hayabusa putem spune ca, „Wow, asteroidul este de fapt un morman de pietre si este foarte probabil ca Apophis sa fie la fel”, spune astrofizicianul Derek Richardson de la Universitatea din Maryland, College Park.
Pentru a arăta că gravitatia Pamantului ar putea provoca unele dintre aceste pietre sa se rostogoleasca, Richardson si colegii sai au dezvoltat un model de calculator care le-a permis să introducă mormane de nisip virtuale pe suprafața unui asteroid simulat de aproximativ aceeași dimensiuni ca Apophis. Luand in considerare gravitatea asteroidului, forta mareelor de pe Pământ, forța centrifugala provocată de rotația asteroidului, forțele de inerție precum și alte efecte, echipa a fost capabila să prezică modul în care particulele de pe suprafața asteroidului s-ar comporta la momentul apropierii de Terra. Rezultatele confirma faptul ca fortele gravitationale ale Pământului ar fi suficient de puternice pentru a provoca avalanșe mici pe asteroid.
Astronomii nu cred ca va rezulta un spectacol vizibil din tot peisajul asta. Avalansele sunt atât de mici încât ar fi greu sa fie observate chiar si decineva care ar sta pe suprafața lui Apophis, spune Richardson. Acestea ar fi de asemenea, incredibil de lente. „Avalansele s-a produce foarte încet, deoarece gravitatia este extrem de slabă pe acest asteroid. Ai putea termina literalmente masa de prânz, înainte ca o astfel de avalanșă sa se opreasca din mișcare”.
Sursa: Science