Pentru a combate malaria și febra Dengue, trebuie sa „vaccinăm” țânțarii

Ceea ce-si doreste parazitul malariei, este sa gaseasca o cale pentru a patrunde în interiorul unui țânțar. Odată ajunși acolo, se elibereaza sute de celule infectioase care intră în corpul uman printr-o simpla muscatura a tantarului ce vrea sa suga sange.

tantar insecta

Pentru a preveni malaria, trebuie sa vindecam tantarii (public domain)

Acum, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a face ca tantarii sa fie mai puțin ospitalieri pentru acest agent patogen, precum și pentru cel care produce febra Dengue: introducerea de microbi in intestinele insectelor care sa distruga invadatorii înainte de a avea o șansă sa produca vreo boala.

La fel ca oamenii și multe alte animale, si tantarii sunt plini de microbi care trăiesc pe ei și în interiorul lor – microbiome. Atunci când studiau microbii specifici tantarilor, cercetatorii au descoperit unul care se numeste Chromobacterium sp. (Csp_P). Ei știau deja că rudele apropiate ale Csp_P au fost capabile să producă antibiotici puternici, iar acum se întrebă dacă e posibil ca Csp_P sa împărtășesc aceeași talent.

Cercetatorii au cultivat Csp_P într-o soluție de zahăr precum și în sânge și au introdus noul preparat experimental in țânțari ale căror microbiomuri naturale au fost deja eliminate cu ajutorul antibioticelor. Asa cum era de asteptat, Csp_P preluat repede controlul asupra traiectului intestinal al tantarilor.

Într-un alt experiment, realizat pe insecte ce nu au fost pre-tratate cu antibiotice dar alimentate cu Csp_P, tantarilor le s-a dat sânge conținând virusul dengue precum și Plasmodium falciparum, un parazit unicelular care produce tipul cel mai mortal de malarie. Deși un număr mare de tantari au murit în termen de câteva zile de la infectarea cu Chromobacterium (Csp_P), agentii patogeni de malarie și febra dengue au avut mult mai puțin succes in infectarea tantarii care a supravietuit. Asta-i o veste bună: Dacă un tantar nu este infectat cu germeni cauzatori de boala, este mai puțin probabil să fie în măsură să transmită agenții patogeni la om.

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, au expus de asemenea parazitul malariei și virusului dengue la culturile Csp_P de laborator pentru a activitatea anti-Plasmodium și antidengue. Aici, de asemenea, au descoperit ca bacteriile au inhibat creșterea agenților patogeni.

Deci concluzia este ca inainte de a ne trata pe noi oamenii, ar fi mai eficient sa vaccinam tantatii!!!
Sursa: Science

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.