De la gheață la foc: după aterizarea pe o cometa, ESA se uită acum spre planeta Mercur

După succesul misiunii Rosetta ce avut ca scop plasarea sondei spatiale Philae pe cometa 67P/C-G și implicit investigarea originilor vieții pe Pământ, Agenția Spațială Europeană (ESA) isi indreapta acum atentia catre arzătoarea planeta Mercur pentru următoarea sa misiune.

Planeta de la extremitatea interioara a sistemului nostru solar orbiteaza foarte aproape de Soare si inregistreaza în anumite momente temperaturi de suprafata de peste 400 °C. Pe de alta parte, zonele de pe Mercur unde lumina soarelui nu ajunge, pot atinge temperaturi negative de aproximativ -170 °C.
Nici o alta planeta nu are variații de temperatură atât de drastice.

Motivul acestor schimbari bruste de temperatura este lipsa unei atmosfere semnificative, pe care Mercur nu o poate avea datorita caldurii sale precum și dimensiunii sale prea mici. Avand un diametru de doar peste 3.032 de mile (4.880 kilometri), Mercur este cu doar cu o treime mai mare decât Luna, și mai mica decât alte două luni din sistemul solar – luna lui Saturn, Titan, si luna lui Jupiter, Ganymede.

ESA va incerca sa lanseze prima misiune catre Mercur pe 21 iulie 2016, cu perspective de a atinge orbita planetei șapte ani și jumătate mai târziu, în 2024. Nava spatiala a fost denumita BepiColombo – în onoarea cercetatorului italian din domeniul astronomiei, Giuseppe „Bepi” Colombo.

Există mai multe aspecte provocatoare ce planeaza asupra unei misiuni spre Mercur, cel mai problematica fiind apropierea extrema a planetei față de Soare ce exercita o atracție gravitațională puternica și radiații intense.

Viteza orbitală a planetei de 48 de kilometri pe secundă – in comparatie cu ale Pământului ce are 30 km pe secunda – este, de asemenea, o problemă. Orice sondă în drum spre Mercur nu numai ca trebuie să strabata o distanță medie liniară de 48 milioane de mile, dar va trebui sa-si măsoare cu grijă viteza sa astfel încât să poată prinda orbita planetei rapid, fara a fi atrasa de capul gravitațional al Soarelui.
Ca urmare a acestor dificultati, numai două misiuni au vizitat Mercur până acum.
Sursa: CNN

Dupa misiunea Rosetta, ESA se concentreaza pe Mercur

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.