Romania stopeaza monopolul Gazprom la tranzitul si furnizarea de gaze naturale in Balcani

Compania ruseasca Gazprom va fi fortata sa permita si altor companii sa foloseasca conductele magistrale destinate tranzitului de gaze naturale pe teritorul Romaniei, incepand chiar cu 31 decembrie 2015 cand canducta de Tranzit 2 Isaccea – Negru Vodă va iesi din rezervarea rusilor.

Aceasta situatie intervine ca urmare a faptului ca o conventie semnata in 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind tranzitul si livrarile de gaze rusesti pe teritoriul Romaniei va expira pe 31 decembrie 2015, potrivit unui ordin al Ministerului Afacerilor Externe publicat in Monitorul Oficial.

Conducta Tranzit 2 Isaccea-Negru voda va iesi de sub monopolul Gazprom (public domain)

Conducta Tranzit 2 Isaccea-Negru Voda va iesi de sub monopolul Gazprom (public domain)

Iesirea din vigoare a conventiei va mai genera o consecinta: Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Este o conventie care a ridicat multe probleme Romaniei din cauza ca are prevederi care contravin legislaţiei comunitare, ajungand in 2012 sa fie chemata in judecata la Curtea Europene de Justitie de catre Comisia Europeana.

Ulterior, in urma unor intelegeri cu reprezentantii Guvernului Romaniei, Comisia Europeana a decis sa amane procesul de la Curtea Europeana de Justitie.

Conducta de Tranzit 2 nu este singura folosita de rusi pentru a transporta si furniza gaze naturale in zona balcanica a Europei. Pe langa conventia din 1996 mai este una semnata cu Rusia (pe atunci URSS) in 1986 cu privire cu la magistrala Tranzit 1. Potrivit ordinului MAE, si aceasta va expira, insa pe 31 decembrie 2016.

Cea din 1986 se refera tot la tranzitul gazelor pe teritoriul Romaniei insa a fost incheiata cu URSS, atat de Romania, cat si de Turcia, Grecia si alte tari.

Contractul pentru cea de-a treia conducta, Tranzit 3, prin care Gazprom îşi transportă gazele către Bulgaria, prin Dobrogea, expiră în 2023.

Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

Astfel, prin expirarea primei conventii se face un pas essential in eliminarea monopolului rusesc asupra folosirii conductelor de tranzit, scrie Realitatea.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.