Compania E.ON amendata pentru ca a taiat o salcie rara veche de 150 de ani ce se afla in curtea Uzinei de Lumina a Iasului

Nu stim exact ce a fost in mintea „desteptilor” de la conducerea E.ON Romania care s-au gandit ca ar fi „bine” sa taie unul dintre putinele monumente ale naturii din Iasi, dar cu certitudine a fost prostie monumentala. Practic, a fost „executata” salcia rara din curtea institutiei de pe strada Petru Movila care, desi a fost declarata monument al naturii, a fost pur si simplu rasa cu drujbele si topoarele. Copacul se afla in curtea fostei Uzine de Lumina a Iasului, iar de el se leaga istoria centenara a primei Uzine Electrice de distributie publica a Cetatii Iasilor, noteaza publicatia locala BZI.

Monumentala salacie cin curtea E.ON Iasi a fost taiata (foto:ziaruldeiasi.ro)

Monumentala salacie cin curtea E.ON Iasi a fost taiata (foto:ziaruldeiasi.ro)

„Va comunicam faptul ca, in cadrul controlului pe care l-am efectuat in data de 24.09.2015, s-au confirmat aspectele sesizatde de dvs. privind taierea unui arbore din specia Salix alba tristis din incinta puntului de lucru al SC EON Distributie Romania SA din Iasi, str. Petru Movila 38, fara respectarea prevederilor legislatiei de mediu. Desi prin avizul (…), Agentia pentru Protectia Mediului Iasi stabilise societatii masura de notificare a APM Iasi asupra datei de toaletare, in vederea participarii si reevaluarii starii de sanatate a arborelui, s-a procedat la taierea acestuia fara a fi respectata aceasta prevedere. Din aceste considerente, SCJ Iasi al GNM a sanctionat contraventional SC E.ON Distributie Romania SA cu amenda in cuantum de 50.000 RON, conform prevederilor OUG 195/2005, modificata privind protectia mediului”, au declarat reprezentantii Garzii Nationale de Mediu – Serviciul Comisariatului Judetean Iasi.

Veche de aproape 150 de ani, Salcia de la fosta Uzina de Lumina a fost declarata drept Monument al Naturii, iar pentru faptul ca ea a asistat la constructia si functionarea Uzinei de Lumina si a IRE Iasi, era considerata drept Monument al Istoriei energeticii iesene. De asemenea, salcia legendara a fost înscrisa în Registrul arborilor deosebiti de catre ICAS Brasov, spre a fi supusa ocrotirii ei pe mai departe.

Ce altceva ar mai putea fi spus decat „no comment” sau ca tampitii de la E.ON ar fi trebuit amendati nu cu 50.000 de lei amarati ci cu eventual 500.000 de euro. Dar nici o astfel de suma nu se poate compara cu valoarea inestimabila a raposatei salcii iesene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.