Iohannis vs. Ciolos vs. Parlamentul: Circ total in scandalul ANAF-Antena 3
Este suficient sa vedem reactiile membrilor institutillor statului in scandalul ANAF-Antene ca sa ne dam seama ca Romania este condusa de niste incompetenti care nu resusesc esentialul lucru de a se pune de comun acord in privinta unui aspect important cum este cel al taxelor.
Iata ce spun reprezentantii marcanti ai Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Borfasilor dupa ce ANAF s-a decis sa aplice o hotarare judecatoreasca veche de aproape 2 ani incercand sa ajute statul sa recupereze prejudiciul din dosarul ICA.
Sa incepem cu Presedintele Klaus Iohannis care a afirmat, miercuri, că abordarea ANAF în cazul televiziunilor Antena Group este „heirupsită” si „nepotrivită”. Declaratia a facut bine-nteles deliciul si breaking news-ul Antenelor.
„Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă”, a raspuns neamtul caruia is se ceruse opinia cu privire la acțiunea ANAF în cazul Antenelor.
Atitudinea lui Iohannis este considerata de multi devastatoare avand in vedere si faptul ca televiziunea pe care a aparat-o azi nici macar nu i-a pronuntat numele in timpul campaniei sale electorale.
Video: Klaus Iohannis apara Antena 3: ANAF a avut o abordare una „heirupista si nepotrivita”
2. Guvernul:
Sa continuam cu Primul Ministru Dacian Ciolos.
Seful Guvernului pare sa fie cel mai realist si cu picioarele pe pamant, insa din pacate a inceput sa cedeze la presiunile venite din partea graurilor de la Parlament. [declaratiile principale facute de Ciolos la Senat le vedeti la sfarsitul articolului]
Nici nu s-a intors bine de la Bruxelles unde discutase cu Presedintele CE Jean-Claude Juncker si cel al Parlamentului European Martin Schulz despre MCV si relatia EU-Romania, ca Ciolos s-a trezit convocat de urgenta la Senat de eternul Tariceanu pentru a explica o situatie de „interes national”, adica de ce sunt evacuate Antenele.
Speriat de urletele parlamentarilor si de degringolada obisnuita din plenul Senatului, Premierul Dacian Ciolos a dat mesaje contradictorii vis-a-vis de actiunea ANAF. Ciolos a avut doua luari de cuvint. In prima a spus ca ANAF a actionat legal, explicand procedura legala urmata. In cea de-a doua cuvantare, premierul, caruia i se facuse probabil lehamite, a lasat-o mai moale si chiar a condamnat modul in care a actionat ANAF. De mentionat ca intre cele doua interventii, premierul a ascultat aberatiile senatorilor, care au condamnat la unison „atacul terorist” al fiscului asupra Antenei 3.
Cedarea lui Ciolos este aspru criticata de Dan Tapalaga intr-un excelent articol intitulat „Condamn lasitatea premierului„.
3. Parlamentul
Sa incheiem cu numeroasele declaratii ale celor ce reprezinta institutia cea mai corupta si probabil cu cea mai mica popularitate din Romania, adica Parlamentul. [Ca o paranteza, de ce este cea mai corupta? Raspunsul e redat chiar de catre presa mioritica ce a presentat cu putin timp in urma o lista cu parlamentarii aflati sub incidenta legii, aici intrand cei condamnati, anchetati, trimisi in judecata, iar lista respectiva continea nu mai putin de 95 de alesi. Dintr-un numar total official de 566 (bine-nteles ca intre timp i-a mai rarit DNA-ul) aste inseamna vreo 17%. Un asemena procentaj nu poate fi considerat o normalitate cand este vorba despre instituia ce ar trebui sa reprezinte cetatenii si sa le garanteze asa-zisa democratie.] Dar sa inchidem paranteza si sa vedem ce au debitat reprezentantii poporului la adresa lui Dacian Ciolos.
Pentru ca sedinta Senatului sa capete aspecte de circ, a luat cuvantul, inevitabil Senatoarea ALDE Cristiana Anghel. Cucoana a tunat si fulgerat si i-a cerut demisia premierului. [Totusi nu mor caii cand vor cainii]. Cristiana Anghel, o fosta grevista a foamei ridicata pe culmile politicii si promovata intens in 2012 de Antena 3, l-a jignit pe premier, motiv pentru care Tariceanu intervine si o roaga sa isi sustina discursul in limitele decentei.
Senatoarea ALDE tipa la microfon si il acuza pe Ciolos ca de la el a plecat dosarul ICA si ca s-a intors „ca un criminal la locul faptei sa ne vorbeasca despre coruptie”. Anghel insista ca vrea sa il priveasca in ochi pe premier cand vorbeste. [nu stim daca si premierul era dispus s-o priveasca].
Anghel urla isteric, speriindu-l de tot pe Tariceanu care a cerut evacuarea sa din sala. Pana la urma a iesit ea de bunavoie (Vezi aici mai multe detalii despre showul lui Anghel).
Video: Senatoarea grevista Cristiana Anghel isi exprima refularile impotriva lui Ciolos
Varujan Vosganian, senator ALDE, care a scapat de bratul justitiei la musteata, a venit cu chiar cu un plan de business prin care statul roman ar trebui sa faca bani din chirii: „Nu mi-as fi permis in calitatea de ministru al finantelor sa spun ca ANAF face lucruri de care eu nu stiu”. „Domnule prim minsitru, nu vindeti acum, mai stati un an, lasati chiriasul unde e, daca vreti sa faceti o afacere. Aici e vorba de un bun public. A fructifica in interesul statului inseamna un dialog. Va intreb: este adevarat ca un an si ceva reprezentantii Antenelor au cerut un dialog?”
Altul care a trancanit vreo 15 minute este senatorul Serban Nicolae care intr-un final a spus ca: „Daca nu va dati demisia, voi cere colegilor motiune de cenzura”.
Serban Mihailescu, UNPR: „Ori promiteti ca nu se mai repeta, ori ii demiteti pe aia de la ANAF.”
Mircea Geoana a fost probabil cel mai decent: „ANAF a inceput sa functioneze bine pentru ca SRI a intervenit„.
Circul de la senat a durat mai mult de 2 ore, iar majoritatea alesilor s-au pronuntat pro-Antene.
Dar sa vedem discursul lui Dacian Ciolos care nu a reusit sa-i lumineze pe senatorii romani:
„O institutie a statului aflata in subordinea guvernului a decis sa aplice o hotarare judecatoareasca. Nu este vizata activitaea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie.
Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele seidi pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni.
Incetarea emisiei este apanajul CNA.
Guvernul Romaniei respecte legile si horararile judecatoresti. ANAF a actionat legal.
Pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea in aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia sa fiu informat. Este datoria instutiitiilor statului sa isi valorifice bunurile.
Reprezentanţii posturilor tv au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu.
Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabil în exercitarea atribuţiilor lor.
Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm. Aici vreau să fiu foarte clar.
Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea. Substanţa activităţii ANAF este una importantă pentru stat, dar atitudinea lor trebuie să fie una de respect faţă de cetăţeni şi faţă de contribuabili.
Termenul este de cinci zile nu este o decizie specifica, nu exista in lege alte termene. Daca nu se aplica termenul ANAF putea fi acuzat de discriminare.
Nu exista cadrul legal in momentul de fata care se permita guvernului incheierea unui contract de inchiriere.
Reamintesc doua lucruri: am un profund respect pt cei care asteapta ca libertatea de exprimare sa fie respectata. Incredrea in statul roman nu va putea fi castigata fara ca statul roman sa respecte legea.”