Website-urile romanesti, tinta atacurilor cibernetice. 2% din domeniile .ro au fost infectate in 2015

Cand accesati un website romanesc aveti sanse destul de ridicate de a va infecta computerul iar aceasta se intampla din cauza ca 2% din site-urile din România au fost compromise pe parcursul anului 2015, conform unui raport dat de autorităţi.

Si mai îngrijorător este faptul că numărul domeniilor „.ro” a devenit cu 70% mai mare fata de 2014 prin urmare si numarul siturilor afectate creste cu un factor de 1,7. Cauzele acestui fenomen sunt aparent legate de infrastructura învechită și structura organizațională îmbatranita a companiilor, lucruri care ii fac pe utilizatori vulnerabili în faţa atacatorilor.

2% din websiteurile romanesti compromise si infectate

2% din websiteurile romanesti compromise si infectate

Din cele peste 860.000 de domenii “.ro”, 17.000 au fost compromise, infectate sau au existat semnalări că distribuie malware. În 2014, numărul site-urilor afectate era de 10.000. Ba mai mult, tot in 2015, 2,3 milioane de IP-uri au fost semnalate ca fiind implicate în incidente. Toate acestea se intampla din cauza faptului ca de-a lungul timpului Romania a fost o sursa „performanta” de spam la nivel mondial iar multe din IP-uri din tara noastra au devenit „blacklisted” si sunt tinute sub observatie de numeroase corporatii celebre gen Google, Yahoo, etc.

“Asta nu înseamnă că au fost afectaţi 2,3 milioane de utilizatori pentru că, în România, noi avem alocare dinamică de IP-uri, deci este posibil ca de la acelaşi om să fi fost mai multe rapoarte. Dar chiar şi aşa este îngrijorător, pentru că asta înseamnă că undeva la ordinul sutelor de mii de utilizatori tot au fost implicaţi. Şi, în general, sunt utilizatori rezidenţiali care habar nu au că au fost compromişi”, au declarat oficialii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Infractorii cibernetici se orientează mai mult către compromiterea serverelor, precum cele dedicate platformelor WordPress, pentru a-și intreține atacurile, și folosesc platformele social media pentru lansarea lor.

Spre exemplu, numărul domeniilor WordPress folosite de hackeri a crescut cu 221% în perioada februarie-octombrie 2015, conform raportului Cisco de Securitate

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.