Despre nocivul servilism romanesc

Marian Godina descrie cazul politistului bucurestean care a fost sanctionat in mod stupid de catre sefii sai pentru simplul fapt ca sustinea initiativa „Fara Penali in Functii Publice”.

politist banderola fara penali

Politist cu banderola Fara Penali (foto: facebook)

„Radu Duțu, este polițistul care s-a dus la serviciu purtând pe braț o banderolă cu inscripția „Fără penali”. Șefii l-au văzut și i-au cerut să-și dea banderola jos, însă acesta a refuzat. Pentru că a refuzat, nu i s-a dat arma și nu a fost lăsat să intre în serviciu, fiind chemat psihologul unității, Radu fiind ulterior planificat liber și trimis acasă, spunându-i-se că va urma să se prezinte la medicul de familie, fără să i se dea prea multe explicații.

Acum a aflat că face obiectul unei cercetări disciplinare și că urmează să i se comunice măsurile luate.

Situația e izbitor de asemănătoare cu cea a românului din Suedia căruia i s-au luat numerele de înmatriculare, atât la propriu cât și la figurat.

La fel și în cazul lui Radu, niște șefi lași și obedienți până în pânzele albe l-au văzut cu banderola aceea pe braț.

Probabil că nu se așteptau ca Radu să refuze, ei fiind obișnuiți cu oameni exact ca ei, adică lași și obedienți. Radu nu a fost așa. I-a refuzat și nu au mai știut cum să reacționeze. Au făcut-o foarte prost, la fel cum au luat numerele omului degeaba și au rămas apoi doar cu ce scria pe plăcuțe. Cu multă și greu de mestecat”… vezi postarea integrala.

Dar sa facem acum o comparatie cu controversatul protest din 10 august si sa vedem asemanarea.
După cum evidențiază și postarea lui Marian Godină, una dintre metehnele care ne ”omoară” este servilismul ăsta imbecil. Unii dintre noi tot ne imaginăm că au dat Dragnea sau Carmen Dan ordine… poate că or fi dat, nu știm; dar este foarte probabil ca slugile din subordine să se fi executat din proprie inițiativă pentru a preîntâmpina mustrările șefilor, sau pur și simplu pentru a intra în vizorul lor pentru o eventuală promovare.

De asta rămân la părerea că în situații în care un funcționăraș din ăsta de doi bani comite o ilegalitate pentru a intra în grațiile unui șef, nu este cazul să-l compătimim atunci când primește o pedeapsă mai mare decât șeful mai puțin ”implicat” (cum s-a întâmplatl, de exemplu, în dosarul ”Trofeul Calității”). Ăștia ar trebui să fie conștienți că sunt doar niște cozi de topor fără de care nu s-ar cangrena sistemul. Și totuși mulți dintre ei se oferă voluntari din dorința de parvenire, sau în virtutea unor ”obligații” pe care și le-au creat tot din dorința de parvenire…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.