Cristi Danileț despre OUG pe Legile Justiției: „Șmecheria legislativă e vizibilă de la o poștă”
Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj și fost membru al CSM, analizează OUG-ul de luni ce are menirea de a „corecta” Legile Justiției, cele care au fost incropite in mare grabă de comisia lui Florin Iordache. Insă Danilet ajunge la concluzia că Guvernul încalcă Constituţia avand in vedere că potrivit jurisprudenţei CCR, executivul nu poate da ordonanţă de urgenţă pentru a contracara o măsură de politică legislativă căci aceasta ar însemna că intra în contradicţie cu o prevedere a Constituţiei.
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristi Danileț furnizeaza detalii pe marginea acestui subiect.
„Legea Statutului magistraților: votată de Parlament, verificată de CCR, promulgată de Presedinte, așteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial. Dar Guvernul anunță deja schimbarea ei prin OUG. Mai mult că sigur ambele se vor publica în același număr al M.Of. pentru ca prima sa nu apuce să își producă efectele (de exemplu, privind pensionarea anticipată). Șmecheria legislativă e vizibilă de la o poștă. Mai ales că CSM nu a fost anunțat decât vineri de proiectul de OUG și nu are timp să dea avizul.
Or, dacă separația puterilor se respecta eu susțin că Guvernul nu poate adopta o OUG contrară a ceea ce spune Parlamentul prin lege.
Avem deja jurisprudența pe asta: „Curtea reține că relația dintre puterea legislativă și cea executivă se exprimă prin competența conferită Guvernului de a adopta ordonanțe de urgență în condițiile stabilite de art. 115 alin. (4) din Constituție. Astfel, ordonanța de urgență, ca act normativ ce permite Guvernului, sub controlul Parlamentului, să facă față unei situații extraordinare, se justifică prin necesitatea și urgența reglementării acestei situații care, datorită circumstanțelor sale, impune adoptarea de soluții imediate în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public.
Or, adoptarea de către Guvern a Ordonanței de urgență nr. 136/2008 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, ci, dimpotrivă, de contracararea unei măsuri de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învățământ adoptată de Parlament. Așa fiind, în condițiile în care legiuitorul primar a stabilit deja prin Legea nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2008 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învățământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 28 octombrie 2008, condițiile și criteriile de acordare a acestor creșteri salariale, Guvernul, prin intervenția sa ulterioară, intră în conflict cu prevederile art. 61 alin. (1) din Constituție, potrivit cărora „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.“ Decizia CCR nr 1221/2008″, a scris judecatorul Danilet, pe Facebook
1 Response
[…] să dea OUG 93 prin care să abroge OUG 92. OUG de azi e atât de dezastruoasă pentru sistem, încât nu poate fi menținută. Guvernul însuși poate să revină asupra ei. A […]