Tudorel Toader primește o lovitura dură de la Comisia de la Veneția: „Modificările aduse legilor justiției și codurilor penale slăbesc lupta anti-corupție în România”
Comisia de la Veneţia tocmai a emis raport dur pe tema modificărilor aduse legislației din domeniul justiției în România. Judecatorii europeni recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale. Vedeti comunicatul integral al Comisiei de la Veneția (în engleză): Proposed reform of criminal justice legislation in Romania weakens the fight against corruption and other serious crimes according to Venice Commission
Comisia de la Veneția a adoptat – cu anumite amendamente – opinia preliminară comunicată în iulie în privinţa a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM. Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficienţa, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.
Consiliul de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.
Doua treimi din amendamentele aduse Codului de Procedura Penala sunt neconstitutionale. Parlamentarii au muncit mult si prost.
În 12 octombrie, Curtea Constituțională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Aceeași Curte trebuie să examineze constituționalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni.
Tudorel Toader, un ministru compromis. Presedintele ii cere demisia
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.