Bulgaria face primul pas concret catre Schengen. România pe stand-by!

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a facut un anunt surpriza, marți, declarand că Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) ar putea fi ridicat în cazul Bulgariei în 2019, la finalul actualului mandat, deci tara vecina este in linie dreapta catre spatiul Schengen.

Frans Timmermans

Frans Timmermans: Romania ramane cu MCV: regres in justitie [European Commission]

Cat despre România, nici nu poate fi vorba de asa ceva, în condițiile în care raportul MCV de azi arată un regres considerabil în domeniul justiției, regres la care a contribuit din plin dezastruoasele guvernari PSD.

Pentru a scapa definitiv de MCV, Bulgaria trebuie să continue implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Tara de la sud de Dunare a fost lăudată pentru „eforturile și hotărârea de care a dat dovadă în implementarea celor 17 recomandări finale din ianuarie 2017, propuse de Comisia Europeană”.

„Acest raport recunoaște faptul că Bulgaria a continuat să facă progrese constante în implementarea recomandărilor finale pe care le-am propus în ianuarie 2017. Aceste reforme sunt necesare pentru eficiența luptei anticorupție și lupta împotriva crimei organizate. Dacă acest trend pozitiv va continua, iar progresul va fi menținut sustenabil și ireversibil, sunt încrezătpr că MCV poate fi ridicat pentru Bulgaria până la finalul acestui mandat”, a declarat vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană anuntă un termen clar de ridicare a MCV în cazul celor două țări aflate sub acest sistem de control.

În Romania, guvernarea PSDragnea a trosnit intr-un singur an, progresele facute in ultimii 10 ani.
Frans Timmermans a declarat că, în cazul României, măsurile luate în ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării și au reversat progresul făcut în ultimii 10 ani. Principalele măsuri criticate de Comisia Europeană se referă la modificarea Legilor Justiției, la presiunea pusă asupra independenței magistraților, dar mai ales la presiunile făcute asupra Direcției Naționale Anticorupție.

Comisia Europeană adaugă astfel opt recomandări noi pentru România, care ar urma să „reia progresul reformei și să readucă România pe calea care ar duce la ridicarea MCV”.

Raport MCV de duritate extrema pentru Romania
Comisia Europeana a publicat, marti (13 noiembrie 2019), raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, se cere „suspendarea imediata” atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.

8 noi recomandari introduse de Comisia Europeana in MCV-ul Romaniei:

Legile Justitiei
1. Suspendarea imediata a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta pentru Legile Justitiei.

2. Revizuirea Legilor Justitiei cu respectarea totala a recomandarile facute in raportul MCV si cele ale Comisiei de la Venetia si GRECO.

Numirile/destituirile din sistemul judiciar
3. Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si destituire a procurorilor-sefi.

4. Reluarea procedurilor de numire a unui procuror-sef la DNA cu experienta dovedita in anchetarea cazurilor de coruptie si cu un mandat clar ca DNA va continua sa faca investigatii anticoruptie profesioniste, independente si non-partizane.

5. CSM sa numeasca imediat o conducere interimara pentru Inspectia Judiciara si in termen de 3 luni sa organizeze o competitie pentru managementul institutiei.

6. Respectarea opiniilor negative ale CSM privind numirea si revocarea procurorilor pe posturi de management.

Codurile Penale
7. Oprirea intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala.

8. Reluearea revizuirii Codurilor Penale tinand cont de recomandarile facute de Comisia Europeana si Comisia de la Venetia.

Dupa cum se vede, toate cele opt recomandari sunt legate de sistemul judiciar, care a fost macelarit in ultimul an de Dragnea si principalele sale unelte: Florin Iordache si Tudorel Toader.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.