Ce este un “Hard Fork” in domeniul rețelelor blockchain?

Un “hard fork” este un pas care este uneori necesar dacă o rețea blockchain intenționează să lanseze un upgrade semnificativ. Mulți oameni s-au obișnuit cu termenul pentru că a devenit ceva normal ca multe proiecte din domeniul crypto să își dezvolte blockchain-urile folosind “hard fork”. Un astfel de eveniment a avut loc recent si a fost „hard fork-ul” retelei Cardano pentru lansarea upgrade-ului Alonzo. Totul a decurs bine și drept urmare, capabilitățile de “smart contracts” au devenit disponibile pe blockchain-ul Cardano. Un alt exemplu faimos este Monero, care apelează la o astfel de procedură intr-un mod mai mult sau mai puțin regulat, pentru a-și actualiza blockchain-ul.

hard fork eth

Hard fork ethereum (foto: blockgeeks/Youtube)

Dar nu toate evenimentele de tip “hard fork” sunt planificate sau benigne. În acest articol, incercăm să explicăm elementele de bază și vă invităm la o călătorie oferind exemple istorice de “hard forks”.

Hard fork reprezintă o schimbare radicală

Hard forks sunt menite să schimbe o rețea și blockchain-ul de bază. Modificările sunt atât de drastice încât toți participanții la rețea trebuie să actualizeze software-ul. Cu toate acestea, un “soft fork” este adesea utilizat pentru schimbări mult mai mici. Un hard fork este folosit pentru a schimba caracteristicile vitale ale protocoalelor din reteaua blockchain. În unele cazuri, acesta ar putea fi un upgrade ca cel pe care l-am explicat mai sus. Dar în alte cazuri, ar putea fi folosit pentru a crea o altă criptomonedă.

Un exemplu recent este scindarea dintre BTC și BCH. În cursul anului 2017, a devenit clar că o fracțiune din comunitatea Bitcoin a fost nemulțumită de evoluția evenimentelor din dezvoltarea Bitcoin. Încercau să rezolve problema scalabilității folosind blocuri mai mari în locul altor soluții precum SegWit sau Lightning Network. Întrucât acest grup a avut destui susținători, el au forțat pur și simplu scindarea blockchain-ul Bitcoin.

Rezultatul a fost crearea Bitcoin Cash (BCH). Blockchain-ul BCH a folosit efectiv un protocol diferit, dar utilizatorii nu au fost forțați să aleagă intre BTC si BCH. În schimb, dezvoltatorii BCH au creat o replica a rețelei, ceea ce înseamnă că tuturor celor care dețineau Bitcoin (BTC) la momentul respectiv li s-a acordat aceeași cantitate de Bitcoin Cash (BCH).

Cum funcționeazã?

În timpul hard fork-ului, nodurile care rulează noul software nu vor accepta versiunea veche a blockchain-ului. Rezultatul este o versiune veche a blockchain-ului și una nouă. Dacă hard fork-ul face parte dintr-un upgrade, acesta are de obicei consens în rețea, ceea ce înseamnă că majoritatea nodurilor se vor actualiza cât mai curând posibil sau cel puțin într-un timp foarte scurt.

Dar dacă bifurcarea este începută fără consens, rețeaua riscă o divizare. Acest lucru poate fi deosebit de periculos dacă ambele părți pretind că rulează versiunea corectă a protocolului. În caz de dispută, cel mai lung blockchain este considerat succesorul de drept. În mod ironic, un astfel de scenariu s-a întâmplat la sfârșitul anului 2020 pentru Bitcoin Cash, deoarece o parte a comunității a favorizat o taxă pentru dezvoltatori care trebuia să fie dedusă din recompensa de bloc.

Deoarece minerii erau necesari pentru consens, noul blockchain a devenit cel care era mai scurt și a fost prin urmare respins. De ce ar trebui ca minerii să împartă din recompensa la urma urmei?

Este un “hard fork” periculos?

Dacă este utilizat ca metodă de actualizare a rețelei în consens cu comunitatea, nu. Cu toate acestea, ar trebui să vă abțineți de la efectuarea tranzacțiilor în timpul procesului și să așteptați până când dezvoltatorii dau un semnal complet și clar anunțând că hard fork-ul a fost unul reușit.

Totuși, într-un scenariu în care o parte a comunității folosește un hard fork pentru a forța restul să accepte o nouă versiune a protocolului, lucrurile se pot schimba drastic. Efectuarea tranzacțiilor în acest timp poate fi potențial dăunătoare, deoarece unul dintre cele două blockchainuri va pierde. Dacă tranzacția nu este acceptată pe blockchain-ul câștigător, acest lucru poate duce la un rezultat dezastruos pentru utilizatori.

Acesta este unul dintre motivele pentru care astfel de scindari in retelele blockchain pot crea o cădere a prețurilor, deoarece investitorii și comercianții evită adesea incertitudinea în timpul tranziției.

Alte motive pentru “hard fork”

Un eveniment de tip “hard fork” nu este necesar doar pentru o schimbare drastică în viitorul unui blockchain. De asemenea, poate schimba trecutul. Unul dintre cele mai bune și mai mari exemple este așa-numitul hack DAO din istoria Ethereum. Hack-ul a provocat o pierdere masivă pentru multi investitori, lăsând dezvoltatorii Ethereum sa resolve o problema spinoasa.

Aceștia aveau doua optiuni: ori sa accepte ca hackerul să scape cu fapta creată ori să facă o reversare a tranzacțiilor. Au ales pană la urmă varianta a doua iar hack-ul DAO a devenit un dublu punct de cotitură pentru Ethereum. În timp ce blockchain-ul a fost intr-un final reconfigurat la starea initială printr-un hard fork, decizia a dus in acelasi timp la crearea unei noi criptomonede.

O parte a comunității nu a fost mulțumită de decizie și a creat Ethereum Classic (ETC) folosind vechiul blockchain cu efectele hack-ului DAO încă în vigoare. O astfel de derulare este de obicei foarte rară, deoarece un principiu al criptomonedelor este că toate tranzacțiile sunt finale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.