VIDEO: Competența sârbească vs Incompetența românească

Sârbii sunt extra comunitari și nu beneficiază de fondurile nerambursabile dar reușesc să construiască autostrăzi prin munți. Noi romanii, suntem membri UE de peste 10 ani, avem miliarde de euro de care putem beneficia și cu toate astea, nu suntem in stare să facem un drum de mare viteză la șes.

autostrada a1 serbia

Lucrari la o autostrada montana in Serbia (foto: Asociatia Pro Infrastructura)

Asociatia Pro Infrastructura arată intr-o postare pe Facebook modul in care se lucrează in Serbia la autostrada A1 intr-o zonă asemănătoare din multe puncte de vedere cu Valea Oltului.

„Imaginile de mai jos surprind unul dintre cele mai spectaculoase tronsoane aflate în execuție în Serbia pe Autostrada A1: https://youtu.be/wn-F6rg5dj0.

Deși nu sunt în Uniunea Europeană și nu beneficiază de fondurile nerambursabile pe care le are la dispoziție România, vecinii noștri au reușit să construiască aproape în totalitate o autostradă de la un capăt la celălalt al țării. Autostrada A1 sârbească are 554 de km din care sunt în circulație aproximativ 520, restul de 34 fiind în etape avansate de execuție.

Filmarea aeriană este realizată chiar de constructor, dovadă de transparență cu care noi nu suntem obișnuiți, nici din partea statului și nici a antreprenorilor privați. Lucrările sunt într-o zonă foarte dificilă ca relief, asemănătoare din multe puncte de vedere cu Valea Oltului.

Lotul din imagini are 4,7 km, de la Predejane până la Caričina Dolina, este realizat de bulgarii de la Trace Group pentru circa 38 milioane de euro (detalii), iar investiția este asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Cele două tuneluri din clipul video sunt construite separat și au o lungime de 1,8 km. Lucrările fac parte dintr-un dintr-un tronson mai mare de la Grdelica la Vladičin Han.
Video: Autostrada in Serbia construita de bulgarii de la TraceGroup

Noi nu reușim, la mai bine de 10 ani de la intrarea în UE, să facem studiile și proiectele complete pentru un tunel forat de autostradă, darămite să și licităm lucrările pentru asemenea structuri. Dăm vina pe urși, nu putem stabiliza un deal cu o soluție definitivă ceva mai complexă și nu suntem în stare să aprobăm variante inteligente în puncte dificile (sensurile decalate de autostradă, de exemplu).

Sârbii ne demonstrează că un plus de inteligență, strategia corectă și oamenii profesioniști în posturi cheie pot produce proiecte grele și spectaculoase într-un orizont de timp rezonabil, chiar în lipsa finanțării externe consistente.

La noi, fără aceste ingrediente cheie, autostrăzile montane rămân deocamdată doar pe hârtie, chiar dacă avem acces la miliarde de euro.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.