De ce a pierdut Anca Boagiu vicepresedintia PPE la congresul popularilor europeni de la Madrid?
Romania pare sa fi incasat o palma serioasa la congresul PPE de la Madrid dupa ce vice-presedintele PNL Anca Boagiu a pierdut pozitia de vicepresedinte a popularilor europeni, pozitie ce o detinea din 2012.
Motivul pentru care membrii celei mai puternice formatiuni politice europene nu au vrut sa o realeaga pe Boagiu pare a-si gasi explicatie in refuzul sfidator al presedintelui Klaus Iohannis de a participa la adunarea din capitala Spaniei. Ba mai mult, Iohannis a boicotat ultimele trei mitinguri ale PPE din cauza ca europenii nu au vrut sa o promoveze ca vicepresedinte pe aleasa si protejata sa, Alina Gorghiu.
Prin urmare tara noastra ramane fara nici un reprezentant in conducerea PPE desi participa cu nu mai putin de patru partide la compozitia grupului politic european.
Jurnalistul Ion Cristoiu vine cu o analiza mai detaliata a ceea ce s-a intamplat joi la Madrid.
COMENTARIUL LUI ION CRISTOIU:
„Din cauza lui Klaus Iohannis România a mai primit o labă peste ochi!
Ocupată cu Spectacolul de sunet și lumini Avem și noi criminali împotriva omenirii și nu unul ci o duzină!, cu dosarul Elenei Udrea, cu declarațiile aiuritoare ale unui ștab din Ministerul Educației prin care elevele erau învățate cum să pară curve, presa noastră a trecut peste o știre de senzație:
Anca Boagiu, candidată din partea României la un post de vicepreședinte al PPE, la Congresul de la Madrid, a căzut cu brio în condițiile în care au fost 12 candidați pentru 10 locuri.
Anca Boagiu a fost pînă la acest Congres vicepreședintă PPE din partea PDL, aleasă în 2012 la Congresul PPE de la București.
După intrarea în PPE a PNL, România ar fi trebuit să fie o forță în cea mai importantă Familie politică europeană. Cu atît mai mult s-ar fi impus asta, cu cît din PPE mai fac parte încă trei partide românești: UDMR, PNȚD, PMP. Delegația României la Congres a fost de 42 de delegați, a treia ca număr de membri după delegațiile Germaniei și Franței.
Ar fi trebuit ca PNL, alcătuit acum din două partide membre ale PPE, să aibă doi vicepreședinți, nu unul.
Și cu toate acestea, ceea ce România a obținut cînd în PPE era doar o parte din PNL, întruchipată de PDL, n-a reușit acum, cînd PDL s-a unit cu PNL.
Eșecul e cu atît mai usturător cu cît Anca Boagiu era vicepreședintă din 2012.
Care ar fi cauzele acestui eșec care depășește hotarele unui partid, pentru a deveni eșecul României în plan extern, deoarece PPE decide în multe probleme importante ale UE?
Răspunsul îl dă incredibilul refuz al lui Klaus Iohannis de a merge la o reuniune la care au fost prezenți șefi de stat și de guvern din UE, în frunte cu Angela Merkel, o reuniune la care fusese invitat și la care trebuia să se ducă avînd în vedere că PPE e familia politică a Dreptei europene.
Klaus Iohannis a vrut s-o facă vicepreședintă pe Alina Gorghiu, eterna sa favorită.
Cum Anca Boagiu a ținut să candideze, ceilalți membri PNL ai Delegație au lucrat-o.
Adăugînd și sfidarea adusă de Klaus Iohannis prin refuzul de a onora invitația PPE, s-au creat condițiile pentru ca din România să nu fie ales nimeni.
Și uite așa România a mai primit o labă peste ochi.”
Credit foto: By European People’s Party [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons