Parlamentul Romaniei respinge legea amnistiei si gratierii
Dupa „Martea neagra” acum ne bucuram sa asistam la „Martea alba”!!!
Legea amnistiei si gratierii a fost rejectata marti de Camera Deputatilor printr-un vot coplesitor: 293 de deputati din cei 297 prezenti au votat impotriva proiectului de lege.
„Martea neagra” din 10 decembrie 2013!
Legea amnistiei a fost introdusa pe furis in Parlament si a fost la un pas de a fi adoptata pe 10 decembrie 2013, o zi pe care mass-media si Opozitia au botezat-o „martea neagra”.
La momentul respectiv, proiectul legislativ a fost votat la foc automat, fara a avea parte de o dezbatere serioasa.
Proiectul a fost inlaturat din programul parlamentului dupa ce Partidul National Liberal s-a sucit brusc si nu a mai dorit sa il sustina, si, in ciuda insistentelor repetate ale Opozitiei, social democratii n-au vrut nici in ruptul capului sa-l repuna pe ordinea de zi pentru a fi respins, fapt ce ar fi dus la inchiderea subiectului.
Alianta Crestin Liberala si candidatul ei la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, au declarat de nenumarate ori in 2014 ca alianta PSD-UNPR-PC a tinut proiectul legii incuiat in sertar asteptand ca Victor Ponta sa devina presedintele tarii si legea sa primeasca un vot pozitiv fara a risca iritarea societatii civile.
Aceasta lege a gratierii a reprezentat si un atu pentru Klaus Johannis care l-a provocat pe oponentul sau Victor Ponta sa decida „barbateste” adunarea Parlamentului si „trantirea” acestei controversate legi cu doua zile inainte de alegerile prezidentiale. Din pacate pentru Victor Ponta, nu a putut da curs cererii lui Iohannis.
„Martea alba” din 18 noiembrie 2014!
Victoria clara a lui Klaus Iohannis in scrutinul prezidential de duminica a adus o reactie surprinzatoare din partea alesilor. Valeriu Zgonea si Victor Ponta au fost de acord ca legea amnistiei si gratierii sa fie plasata in regim de urgenta pe ordinea de zi a Parlamentului si au sustinut ca PSD isi va da votul pentru respingerea ei.
Astfel s-a vazut limpede ca uneori votul populatiei chiar conteaza si poate avea un impact serios asupra deciziilor parlamentarilor.