Comisia Europeana declanseaza „optiunea nucleara” activand Articolul 7 impotriva Poloniei
Un caz fara precedent in istoria UE a avut loc miercuri cand Comisia Europeana a activat, dupa luni de avertismente, Articolul 7 impotriva Guvernului polonez, care a ramas pasiv la cererile acesteia cu privire la modificarea reformelor ei judiciare controversate, noteaza mass-media.
Declansarea Articolului 7 al Tratatului UE, este o procedură care poate conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varsoviei in Consiliul European, organism in care cei 28 de membri definitiveaza legislatiile europene.
Momentan, prima masura dupa activarea Articolului 7, cunoscut si ca „solutia nucleara”, se rezuma la un avertisment prin care se cere revizuirea in termen de trei luni a modificarilor legislative care au afectat statul de drept.
”Cu inima grea, am activat Articolul 7”, a scris vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. intr-o postare pe Twitter. ”Însă faptele nu ne dau de ales, nu avem alta optiune. Nu este vorba aici doar despre Polonia ci de Uniunea Europeana ca un intreg. Inca speram ca vom avea un dialog [cu Polonia]”, a adăugat el.
It is with a heavy heart that we have activated Article 7(1). But the facts leave us with no choice. We have no other option. This is not just about Poland, it is about the EU as a whole. We continue to hope that we can enter into a more fruitful dialogue.
— Frans Timmermans (@TimmermansEU) December 20, 2017
Intrebat de un jurnalist ce s-a schimbat din luna iulie si pana acum in privinta Poloniei, Timmermans a raspuns: „Am declarat în luna iulie că dacă vor fi adoptate legile împotriva Curții Supreme, va fi actrivat Articolul 7. Aceaste legi au fost adoptate. Gândiți-vă că jucați un joc de fotbal și are loc un penalty, un jucător îl accidentează pe altul, iar arbitrul nu dă cartonașul roșu, pentru că se gândește că va supăra pe cineva”.
„Există acest mit propagat de politicienii polonezi: că nu e nicio problemă în Polonia cu aceste legi, cu excepția unui nebun de la Bruxelles, care nu vrea aceste legi. Noi suntem pregătiți pentru dialog și suntem dispuși să analizăm schimbări ale acestor legi”, a mai spus Timmermans.