Decernarea premiilor OCCRP: Parlamentul roman numit Persoana Anului 2013 la capitolul crima organizata si coruptie
Premiu OCCRP este o „recunostinta” adusa celor ce promovează coruptia si criminalitatea intr-o societate, iar in 2013 „the big winner is….the Romanian Parliament”. Superb!
Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) premiaza an de an straduinta celor ce „muncesc” asiduu pentru a dezvoltarea coruptiei si criminalitatii. Si „voila”, in 2013, castigatorul detasat al acestui premiu dubios este…. Parlamentul Romaniei.
Traficantul de droguri sârb Darko Šarić si fiica președintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova au fost recompensati doar cu mentiuni. Desi au facut eforturi imense in promovarea coruptiei, acestia nu au reusit sa faca fata legislativului roman.
Infractorii lucreaza de cele mai multe ori cu sarguinta pentru a se sustrage legii. Anul acesta, Parlamentul de la Bucuresti a castigat distinctia OCCRP pentru eforturile sale de a-si realiza scopurile corupte folosind chiar legea in sine.
La inceputul acestei luni, Parlamentul Romaniei a votat amendamente la codul penal care ar oferi membrilor sai, precum si altor oficiali guvernamentali, imunitate fata de acuzatii de coruptie.
Aceste amendamente au fost aprobate tacit fara o dezbatere transparenta sau o informare in prealabil a opiniei publice. Amendamentele stipulau ca presedintele tarii, deputatii, senatorii si avocatii nu mai sunt „funcționari publici”. Deci acestia nu mai pot fi acuzati de abuz in functie, luare de spaga, conflicte de interes, sau alte fapte de corupție. Ba mai mult, oficialii guvernamentali ce si-au primit deja sentinte in cazuri de coruptie ar putea fi exonerati.
„Parlamentul Romanei a impins corupție la un nou nivel in Europa, facand-o legala. De ce in acest moment? Probabil pentru dumnealor stiu ce au facut si de asemenea mai stiu ca nu este bine”, a spus Drew Sullivan, editorul de la OCCRP.
Modificarile propuse in noua lege erau „intr-o contradictie grosolana cu tratatele internationale la care România a aderat”, potrivit asociatiei magistratilor romani, care a citat Conventia Penala a Consiliului Europei din 2002 precum si Conventia Natiunilor Unite din 2004 privind coruptia.
Amendamentele nu pot fi implementate decat in cazul in care sunt semnate de presedintele Romaniei, Traian Băsescu, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la acestea. Cu toate acestea, statul de drept si credibilitatea guvernului au fost deja deteriorate.
Dupa ce Parlamentul a adoptat amendamentele, presa din Romania a marcat ziua respectiva ca „Martea Neagra” a democratiei romanesti.
Ca si cum amendamentele coruptiei nu erau de ajuns, Parlamentul a propus de asemenea oferirea amnistiei pentru infractorii ce servesc sentinte cu executare de pana la 6 ani, chipurile pentru a scapa de suprapopularea inchisorilor. Dar de fapt adevarata intentie a legii amnistiei, era eliberarea fostilor ministri si demnitari care sunt deja in inchisoare sau au primit intre timp condamnari de pana la 6 ani.
La momentul actual, 28 de membri ai parlamentului roman au fost condamnați sau sunt judecați pentru coruptie. Mai mult de 100 de primari sunt judecați pentru abuz in serviciu.
Premiul a OCCRP pentru 2012 a mers la Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, a carui familie a preluat ilegal controlul mmai multor afaceri din aceasta tara bogata in resurse petroliere.