Radu Tudor: „Avem nevoie foarte mare de experiența și de relațiile internaționale de la cel mai înalt nivel ale Generalului Ciucă!”
In urma ședinței CSAT de vineri, 28 decembrie 2018, Președintele României Klaus Iohannis a refuzat orice propunere venită din partea ministrului Apărării Gabriel Leș pentru șefia Statului Major General. Drept consecinta, seful statului a prelungit cu inca un an mandatul actualului sef al Armatei Romane, generalul Nicolae Ciucă.
În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura vineri cu analistul militar Radu Tudor. Concret, întrebat cum vede decizia lui Klaus Iohannis de a-l păstra pe Generalul Ciucă în funcția de șef al Statului Major, jurnalistul a precizat că președintele României a procedat corect întrucât trebuie evitate conflictele politice în cadrul Armatei Române, mai ales că anul 2019 este unul electoral, iar pe cale de consecință alte instituții vor fi marcate de numeroase dispute.
Mai mult, Radu Tudor a evidențiat că Generalul Ciucă trebuie să continue să conducă militar Armata Română întrucât îi sunt cunoscute atât experiența cât și relațiile internalțioane pe care le are la cel mai înalt nivel.
CV-ul Generalului Nicolae Ciuca este unul IMPRESIONANT!!!
Generalul Nicolae Ciucă are experienţa războiului. A fost comandantul „Scorpionilor Roşii” în prima misiune combatantă a armatei române în Kandahar, Afganistan, în vara lui 2002. Când au avut loc primele patrule şi asalturi terestre ale forţelor române, în fostul fief al talibanilor.
Una dintre misiunile de anvergură a fost cea din octombrie 2002.
S-a spus atunci că drumul României spre NATO a trecut prin Kandahar. În noiembrie 2002, Romania a fost invitată să adere la NATO, iar din 2004 suntem oficial în Alianţă.
An care l-a prins pe generalul Ciucă într-o altă misiune dificilă, în Irak, unde a condus acelaşi batalion de elită al Scorpionilor Roşii.
În luna mai, insurgenţii controlau deja jumătate din oraşul Nassiriyah şi podurile peste râul Eufrat. Militarii romani au primit ordin să protejeze principala cale de acces şi să preia controlul peste Eufrat. Generalul Ciucă şi oamenii săi nu doar că au reuşit să-i oprească pe insurgenţi, dar s-au întors toţi teferi, în bază. Doar două tab-uri au fost grav avariate.