Reportaj CNN: Din Transnistria pentru Rusia cu dragoste? Transnistria, un teritoriu blocat in timp si spatiu

Un articol amplu despre Transnistria a tinut prima pagina a website-ului celebrului canal de televiziune CNN (scroll pentru video).

Jurnalistii americani descriu experienta avuta in regiunea separatista Transnistria, o fasie de teren cu o latime media de vreo 10 kilometri si o lungime de aproximatix 100 kilometri aflata la extremitatea estica a Republicii Moldova de-a lungul raului Nistru.

Reporterii CNN isi incep povestea transnistreana cu primirea unui refuz categoric de la a intra in zona.

„În noaptea anterioară am fost întorsi din drum de către polițiștii de frontieră care ne-au servit un categoric „NU” cererii de a intra în Transnistria”.

Trans – unde?
Transnistria este un stat secesionist, nerecunoscută de nici un stat suveran. Regiunea este descrisa ca o bucata de pamant inghesuita între Republica Moldova și Ucraina și doar un pic mai mare decât Rhode Island, cel mai mic stat din Statele Unite ale Americii.

„Nu puteți intra chiar acum. Momentan nu există permisiune de acces pentru străini și nici pentru jurnaliști”, a spus polițistul de frontieră transnistrean, ce purta un chipiu supradimensionat cu o insigna in stil sovietic.

O săptămână mai devreme, autoritățile transnistrene au accelerat cererea noastră pentru o viză de jurnalist necesara unui reportaj din interiorul teritoriului lor.

În loc să așteptam conform timpului standard de procesare de 10 zile, oficialii ne-au răspuns în termen de doar 36 de ore. A fost un raspuns rapidc oncretizat printr-un mare refuz: „No Transnistria”.

Transnistria s-a despartit de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992), care a erupt dupa ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Rușii au intervenit pentru a sprijini Transnistria – situata pe malul stang al Nistrului – dar niciodată n-au recunoscut-o ca un stat independent.

A devenit practic un teren în uitare.

Transnistria: Conflict înghețat și blocaj în timp!
Indreptandu-ne spre orașul Tiraspol, a fost ușor sa observam ca Transnistria este un loc prins în timp.

Secera și ciocanul sunt încă inscriptionate cu mândrie pe steagul transnistrean. O stea sovietică este cocoțata în vârful clădirii consiliului orășenesc și câteva blocuri mai la vale, o statuie a lui Lenin se ridica falnic ca un înger păzitor.

O populatie imbatranita ce crede ca venirea rusilor le va creste pensiile si scadea pretul la gaze!

Anna Ivanna, o femeie de la tara, nu are nici o idee despre afacerile dubioase din zona. Ea se ocupa cu prășitul buruienilor din micuta sa podgorie. Mai spune ca terenul ei este perfect pentru cultivarea strugurilor organici. O parte din ei sunt folositi pentru a produce Kvint – un coniac transnistrean.

Ivanna crede că o ocupatie ruseasca ar aduce beneficii economice mai mari, cum ar fi energie mai ieftina, în special gaze naturale rusești necesare pentru încălzirea casei sale și alimentarea industriei locale. A mai auzit ea de asemenea, ca pensiile din Rusia sunt de patru ori mai mari decât cele din ​​Transnistria.

„De ce avem nevoie de Europa? E bine pentru noi să fim parte din Rusia. Poate că Europa este OK pentru tineri”, a spus ea.

Studenta la drept Katya și prietenul ei Sergey, un student in domeniul IT, isi ofereau afectiunea in mod public. Mințile lor erau concentrate mai mult pe iubire si nu pe război dar s-au oprit pentru scurt timp pentru a raspunde întrebărilor.

„Dacă vin rușii, nu ar fi o tragedie. Armata rusă este deja aici”, a spus Serghei. Cuplul a adăugat că intenționează să meargă în Rusia, dupa terminarea studiilor pentru a căuta joburi bine plătite. Ei au spus ca locurile de muncă bune sunt greu de găsit în Transnistria.

Când steaua sovietică a picat, o nouă stea s-a ridicat peste Transnistria – cea a economiei vestului salbatic (Wild West).

Un fost agent KGB și fost președinte pare a fi unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din Tiraspol. Este cunoscut sub numele de brand „Sheriff”, și are un lanț de supermarket-uri, stații de benzină și chiar clubul de fotbal de top de la Tiraspol.

Alte afaceri importante nu prea exista. Economiștii internaționali descriu adesea Transnistria ca un stat ale cărui averi sunt construite pe baza contrabandei cu alcool și tutun și vânzarea de arme sovietice vechi.

Soldații ruși nu a plecat niciodata din Transnistria, după războiul de independență 1990-1992 cu Republica Moldova.

Un contingent de aproximativ 1.200 de soldati ocupă baze militare și puncte de control pe sosele – un alt indiciu ca Președintele rus Vladimir Putin nu ar avea nevoie sa organizeze o invazie deoarece trupele sale sunt deja aici.

Video: Transnistria, un teren pierdut in timp

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.