De ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale? Varianta prezentată de Augustin Zegrean, fost Preşedinte al CCR
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a explicat la Digi24 de ce nu poate fi dată OUG pe codurile penale. El a făcut referire la practica constituţională şi a concluzionat că o astfel de metodă de legiferare, prin ordonanţă de urgenţă, ar fi contrară practicii Curţii Constituţionale şi a Constituţiei.
„Am avut în 2010 o situaţie asemănătoare, când guvernul a retras din Parlament o lege care era în dezbateri, şi-a asumat răspunderea, era vorba de legea educaţiei. CCR a spus că e conflict juridic pentru că o lege deja în dezbatere parlamentară nu mai poate fi retrasă de guvern şi adoptată prin altă modalitate.
Conform Constituţiei, Parlamentul e unica autoritate legislativă, guvernul doar în situaţii extraordinare poate legifera prin ordonanţe simple sau OUG.
Nu se poate da OUG pe coduri. Dacă se face e contrar practicii CCR şi contrar Constituţiei. În 2010 Tudorel Toader era la Curte.
Nu are nicio logică, modificările acestea sunt de foarte multă vreme în dezbatere publică.
Cristi Danilet: De ce NU se poate da OUG pe ce este constitutional!
Proiectele au trecut prin Parlament, au ajuns la CCR, Curtea le-a dat înapoi la Parlament, Parlamentul trebuie să le pună în acord cu Constituţia.
Constituţia spune că Parlamentul sau Guvernul pune în acord legea, asta înseamnă că dacă legea a fost adoptată de Parlament, Parlamentul trebuie să o pună în acord. Dacă a fost OUG, Guvernul trebuie să o facă.
Nu trebuie amestecate lucrurile”, a explicat Augustin Zegrean.
Sursa: Digi24