De ce nu e bine sa ne scarpinam cand avem mancarimi? Serotonina da raspunsul!
Este bine cunoscut faptul ca atunci cand avem senzatia de mancarime, primul instinct este sa ne scarpinam pentru a indeparta discomfortul. In acelasi timp ne putem aminti si de situatii din copilarie cand parintii ne spuneau sa nu ne scarpinam daca am fost muscati de tantari deoarece o sa inrautatim situatia. Ei bine, se pare ca „batranii” aveau dreptate, iar stiinta vine acum cu doveni in sustinerea lor.
O echipa de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatea Washington din St Louis a publicat un studiu in revista stiintifica „Neuron” ce confirma vechile povesti. Si se pare că biologia din spatele fenomenului este destul de simpla. Și implică un hormon numit serotonina si care ne dicteaza starile de depresie si de fericire.
Zhou-Feng Chen descrie situatia astfel: „În primul rând te scarpini, iar asta provoaca o senzatie de durere”. „Apoi, pentru a controla durerea, creierul declanseaza producerea de serotonina care se raspandeste spre maduva spinarii unde se afla celulele nervoase ce au legatura cu senzatia de mancarime. Numai ca serotonina face mai mult decât a inhiba durerea. Descoperirile noastre arată că de fapt face mancarimea si mai intensa, activand neuronii GRPR prin intermediul receptorilor 5HT1A.”
Aceste acronime complicate se referă de fapt la modul în care nervii din corpul nostru comunica cu creierul. Oamenii de stiinta si-au dat seama de implicarea acestor neuroni si receptori dupa aplicarea a teste de mâncărime pe două grupe de soareci de laborator: un grup normal și un grup care nu ar putea produce serotonina. Cand au injectat o substanță chimică declansatoare de mâncărime în pielea lor, cei fără serotonina pur și simplu nu zgârâiau la fel de mult ca cei normali. Interesant, nu?
Descoperirea ar putea sa ajute la gasirea de tratamente pentru oamenii cu mâncărimi cronice. Acest lucru ar putea fi posibil prin intreruperea comunicarii dintre serotonina și neuronii maduvei spinarii implicati în mâncărime, au spus cercetatorii .
Aceaste studii ne transmit anumite mesaje utile. Dacă sunteti muscati de sau sau sunteti intepati de vreo planta „otravitoare” sau orice altceva, nu va scarpinati ci folositi un spray anti-mâncărime.