Cum functioneaza vaccinurile contra virusului Ebola?

Doua vaccinuri experimentale impotriva Ebola sunt in prezent testate pentru a vedea dacă acestea sunt sigure pentru oameni, iar oficiali din domeniul sanatatii au spus că milioane de doze ar putea fi disponibile pana la sfarsitul anului viitor. Dar cum funcționează vaccinurile contra virusului Ebola?

virusul ebola

Imagine microscopica a virusului Ebola (Foto: Thomas W. Geisbert, Boston University/Wikimedia)

Ambele vaccinuri constau în principal dintr-un virus inofensiv care a fost „îmbogățit” cu o proteină din virusul Ebola.

În cazul în care o persoană este vaccinată, „organismul crede că este infectat cu acest virus destul de inofensiv, și o parte a virusului se întâmplă să fie de fapt chiar proteina din ​​Ebola”, a declarat savantul. Prin urmare, vaccinul ca solicita un răspuns al sistemului imunitar, iar organismul dezvoltă anticorpi împotriva proteinei Ebola.

In cazul ideal, daca o persoana este expusa ulterior infectiei cu Ebola, acesti anticorpi se vor activa in lupta impotriva Ebola.

Primul vaccin, a carui testare de siguranță a inceput în această vară, este dezvoltat de Institutul National de Alergii si Boli Infectioase (NIAID) și GlaxoSmithKline. Acesta constă dintr-un tip de virus de raceala numit un adenovirus care afectează cimpanzeii si are material genetic de la două tulpini de Ebola: Zair Ebola (care este vinovat de epidemia actuala din Africa de Vest) și Sudan Ebola.

Adenovirusul nu se poate replica in organismul uman. El este folosit pentru a furniza gena Ebola celulelor unei persoane, care, la rândul lor vor produce o singură proteină Ebola. Dacă vaccinul funcționează așa cum ar trebui, această proteină va declansa un răspuns imun. Dar, în orice caz, aceasta nu poate provoca in infectie accidentala cu virusul Ebola, da asigurari NIAID.

Primul test pe oameni a vaccinului, numit si faza 1 de testare, include 20 de adulti sanatosi, care vor fi injectate cu una sau cele două doze de vaccin.

Cel de-al doilea vaccin, numit VSV-ZEBOV, constă dintr-un virus care infecteaza mai ales animalele (inclusiv rozătoare, bovine, porcine și cabaline), si care se numeste virusul stomatitei veziculoase (VSV). În vaccin, o genă de VSV a fost înlocuită cu gena proteinei externe a virusului Ebola Zair.

Rezultatele testelor de siguranță sunt așteptate în decembrie, iar cea de a doua rundă de teste se va face pe oameni din Africa de Vest in perioada imediat urmatoare, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. (A doua rundă de teste este cunoscut sub numele de faza 2 e testare, in care se va verifica siguranța vaccinurilor precum și eficacienta lor).
Sursa: Livescience

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.