Moldova nu este Romania! Declaratie controversata a ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit

De ziua independentei Republicii Moldova, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, James D. Pettit, a oferit o mica lectie de istorie adresata popoarelor de pe ambele maluri ale Prutului. A tinut sa le explice in special moldovenilor (din punct de vedere politic) cum ar trebui sa arate viitorul lor si care le-ar fi perspectivele in relatia cu Uniunea Europeana. Ambasadorul considera ca apropierea Moldovei de Romania nu este o idee prea buna, in schimb o legatura mai stransa intre oameni si politicieni ar putea fi calea catre prosperitate.

James Pettit, ambasadorul SUA la Chisinau (public domain)

James Pettit, ambasadorul SUA la Chisinau (public domain)

„Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămâna un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni,” a declarat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a mai menţionat James Pettit.

Declaratiile lui Pettit nu au ramas fara ecou, reusind sa atraga critici vehemente din partea fostului presedinte roman Traian Basescu si a fostului premier moldovean Ion Sturza.

Traian Basescu a replicat printr-o lunga postare pe Facebook:
„Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei?
Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că:
– “Moldova nu este România”;
– „Moldova îşi are propria ei istorie”;
– „Alăturarea de României nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”;
– „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”;
– „Moldova, ţară multietnică”;
– „Transnistria trebuie să aibă un statut special”;
– Am aflat de la James Pettit că noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite.
Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României.
Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea.
Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.
Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României.
O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie.”

In ceea ce-l priveste pe fostul prim ministru moldovean Ion Sturza, acesta a declarat:
„Așa ceva și-au permis doar ‘prietenii’ din est. Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag. Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în ‘țarcul independenței’ de la Chișinău. Așa o ‘zonă verde’ de stabilitate. Ca în ‘democrațiile’ din Africa și America Latină”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.