Aeromobil, o noua masina zburatoare cu design promitator creata de Stefan Klein

Tehnologia masinilor zburatoare incepe sa prinda contur din ce in ce mai mult transformand un vis în realitate. Prin 1940 Henry Ford a spus faimoasa expresie: „Ascultati ce spun: ziua lansarii unei combinatii de avion și autoturism va veni. Puteți zâmbi, dar va veni”.

Aeromobil 2.5 prototip

Prototipul Aeromobil 2.5 a efectuat primul zbor public în octombrie 2013

Doar nouă ani mai târziu, Moulton Taylor a proiectat un vehicul numit Aerocar ce a reusit sa se ridice in aer dovedind astfel viabilitatea conceptului fantastic prevazut de Ford.

Dar de atunci doar trei modele au fost construite, și visul de a avea un vehicul viabil care poate oferi libertate atât în aer și pe drum a ramas frustrant de evaziv.

Deoarece autovehiculele zburatoare „Terrafugia Transition” si „Maverick LSA” sunt deja binecunoscute, ne vom focaliza asupra celui de-al treilea model.

Terrafugia Transition” si „Maverick LSA Aeromobil: ultima aparitie in domeniu! Stefan Klein, co-fondator și designer-șef la firma slovaca Aeromobil, a devenit obsedat de masina zburatoare incepand de mic copil după ce a văzut filmul frantuzesc „Fantomas se Dechaine” ce arata un Citroen DS care se putea transforma într-un avion cu reactor.

Absolvent al Universității de Tehnologie Slovace și fost șef de proiecte de cercetare pentru Audi, Volkswagen si BMW, la Academia de Arte Plastice și Design, Klein provine dintr-o familie de aviatori și a petrecut 20 de ani încercând să-si facă visul devenind realitate.

„Pre-prototipul Aeromobil 2.5”, care a făcut zborul său de debut în Montreal în luna septembrie a acestui an, este probabil forma zburatoare cea mai favorita pentru acest concept ambitios.

Cu aripi fixate la un unghi deatac corespunzator, o viteza a aerului mai mare de 200 kilometri pe oră și o autonomie de zbor de 700 km, Aeromobil 2.5 pare cu siguranța un actor credibil pe piața incipientă a mașinilor zburătoare.

Dar purtatorul de cuvant al Tatiana Veberova recunoaște ca, „nici măcar nu am început să rezolvem problema certificarii si omologarii. Inca avem un drum lung de parcurs.”

Prototipul 3.0 este preconizat să fie gata în 2014, iar compania intenționează să se concentreze pe piața din SUA în care acceptarea reglementarilor este mai avansat decât în Europa.

Deci, tehnologia este în cele din urmă ca mașinile zburătoare sa devina un produs viabil pentru piața comerciala, iar autoritățile de reglementare cu siguranță tin pasul cu viteza de dezvoltare si proiectare.

Dar suntem într-adevăr pregătiți pentru autostrăzi pe cer?

„Exista o mulțime de oameni carora încă le este frică de zbor”, a spus Knapinksi la EAA.” Exista un adevarat mister despre asta.

„Un nivel cultural de acceptare a mașinilor zburătoare, va fi ultimul obstacol de depășit.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.