Amenintarea asteroizilor devine tot mai frecventa pentru Terra
Coliziunile asteroizilor cu Pamantul, cum ar fi cele ce au avut loc in orasul rus Chelyabinsk în luna februarie, sunt mult mai probabile să se întâmple decât se credea anterior, au declarat oamenii de stiinta într- un raport publicat in revista stiintifica Nature.
Acum, cercetatorii sugereaza ca asteroizii de genul Chelyabinsk – care a fost de aproximativ 19 metri – ar putea lovi planeta la intervale de 20 sau chiar 10 ani, comparativ cu o estimare anterioara de o dată pe secol, potrivit raportului publicat miercuri.
Profesorul Peter Brown, de la Universitatea din Western Ontario, Canada, a declarat ca ar trebui instituit un sistem de avertizare impotriva amenintarii asteroizilor.
„Un fel de sistem care scanează cerul aproape continuu si cauta aceste obiecte chiar înainte de a lovi pământul, reprezinta ceva cu adevarat valoros de pus practica.”
” În cazul Chelyabinsk, o avertizare de la câteva zile pana la o săptămână inainte de impact ar fi fost folositoare.”
Constatarile vin pe fondul creșterii îngrijorarii că asteroizii prezintă un pericol pentru planeta.
La Adunarea Generală a Națiunilor Unite de luna viitoare este de așteptat să se discute despre implementarea unei rețele internaționale de avertizare asteroid prin care țările pot schimba informații despre corpurile cerești amenintatoare. De asemenea, este de anticipat ca se va apela la toate agentiile spatiale din lume pentru a stabili un grup consultativ pentru a explora tehnologii de deviere a unui asteroid.
În septembrie, Statele Unite și Rusia au semnat un acord care a enumerat mai multe domenii legate de potențialul energiei nucleare și cooperarea în domeniul securității. Departamentul de Energie al SUA a remarcat ulterior „apărarea impotriva asteroizilor”, ca unul din punctele de discutie.