Pe orbita Pamantului, urina produce electricitate

Urina este ceva care in mod normal este privit ca ceva de care vrem sa scapam. Totusi urina reprezinta în mare parte apă și că este o resursă valoroasă în spațiu extra-terestru.

ISS

ISS recicleaza urina pentru a produce apa si electricitate (Public Domain)

În cazul în care un nou proces tehnologic poate fi scalat cu succes pornind de la nivelul actual de teste de laborator, viitoarele călătorii spațiale ar putea recicla mai eficient propria urină pentru a recupera apa și pentru a produce un pic de energie electrică.

Expediarea de apă și alte consumabile pe Stația Spațială Internațională (ISS) este destul de scumpa, noteaza revista Science. Costă aproximativ 33.000 dolari pe kilogram pentru a lansa materiale pe o orbita terestră joasă. Trimiterea lor la o altitudine si mai mare este chiar mai costisitoare. Calatoriile navele spațiale de reaprovizionare care transportă persoane mult mai departe de orbita Pamantului – de exemplu Marte – probabil ca ar fi ingrozitor de scumpe, chiar dacă posibile.

Prin urmare, echipajele misiunilor spatiale pe termen lung, vor trebui să recicleze apa. Și cea mai mare sursă de apă este chiar propria urină. Fiecare astronaut de pe o astfel de misiune va produce probabil mai mult de 1,5 litri de urina pe zi, reprezentând mai mult de 81 % din apa folosita pe navele spațiale.

Momentan, astronautii de la bordul ISS filtreaza apele reziduale și apoi le distileaza pentru a recupera apa pura.

Pe langa apa, procesul de reciclare de pe statia spatiala produce si uree, un compus al urinei bogat in azot. Dar ureea poate fi folosit pentru a genera putere iar cercetatorii au dezvoltat o tehnica care poate utiliza simultan ureea pentru a îmbunătăți eficiența de reciclare a apei uzate pe o nava spațiala.

Într-o prima etapă, unele substanțe trec printr-o membrană – pentru a separa moleculele organice mari de apă, uree, precum și alte molecule dizolvate sau atomi, care trec prin membrana ajungand într-o soluție sărată.

Aproximativ 86 % din uree este transformata în amoniac iar in final, amoniacul este colectat și injectat într-o celulă de combustibil de tip batterie, care transformă amoniacul în azot și apă, generand astfel putere. In testele curente, cantitatea de energie electrică generată este mica: Tensiunile sunt de aproximativ 0,2 volți , și curenții de aproximativ 2 miliamperi. Totusi este un pas promitator pentru un randament de amploare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.