România va lansa servicii de tehnologie 5G până în 2020
Guvernul României împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene au convenit lansarea comercială a tehnologiei 5G în marile orașe pana în 2020 și acoperirea ulterioara a tuturor centrelor urbane și a principalelor rute de transport până în 2025.
În acest sens, pentru a dezvolta implementarea rețelei 5G, România s-a angajat sa furnizeze în cursul anului 2019 resurse suplimentare de spectru radio, armonizate la nivel european și global, a anunțat arbitrul de telecomunicații ANCOM într-o conferință de presă.
Implementarea tehnologiei 5G va crea în România peste 252.000 de noi locuri de muncă și va aduce beneficii estimate la 4,7 miliarde de euro până în 2025, în sectoare cum ar fi auto, transport, utilități și sănătate, noteaza Comisia Europena. „Scopul nostru este de a lansa serviciile tehnologice 5G pana în 2020 în orașele mai mari și până în 2025 în toate centrele urbane, precum și legăturile dintre acestea, cum ar fi autostrăzile sau căile ferate”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele autorității ANCOM.
Prognozele arată că numărul utilizatorilor de 5G va ajunge la 1 miliard în 2023, beneficiile estimate ale 5G ar putea fi numeroase pe planuri multiple atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de bunuri și servicii, publice sau private.
O analiză cantitativă a interdependențelor dintre 38 de sectoare economice din Uniunea Europeană arată că instalarea și utilizarea rețelelor 5G în Europa vor avea un efect de inducție semnificativ în întreaga Uniune, estimat la 142 de miliarde EUR și 2,4 milioane de locuri de muncă.
Numai pentru România efectele „inductive” sunt estimate la 4,7 miliarde de euro, respectiv crearea a peste 252 000 de locuri de muncă.
Tehnologia de internet mobil 5G promite viteze de descărcare de 10-20 de ori mai repede decât cea pe care o utilizăm în prezent. Dar ce diferenţă face în viaţa oamenilor? Vor avea nevoie de telefoane noi? Va rezolva problema oamenilor din zonele rurale?
Ce este tehnologia 5G
Este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile.
Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp.
Cum funcţionează tehnologia 5G
Sunt mult tehnologii noi care ar putea fi aplicate – însă standardele nu au fost stabilite încă pentru toate protocoalele 5G.
Benzile de frecvenţă înaltă – 3,5 gigahertzi până la 26 gigaherţi şi chiar mai mult – au o mai mare capacitate însă undele lor mai scurte determină o rază de acţiune mai scurtă şi sunt blocate mai uşor de obiecte fizice.
Deci, tehnologia 5G ar putea însemna mai mulţi transmiţători şi receptori pentru „unde milimetrice”, astfel încât ar permite o densitate mai mare a utilizării. Însă acest lucru este scump, iar companiile de telecom nu sunt încă dedicate în totalitate acestei variante.
Cu ce este diferit 5G de 4G
5G reprezintă o nouă tehnologie radio, însă la început clienţii ar putea să nu resimtă viteza sporită deoarece 5G ar putea fi folosită la început de operatori pentru a spori capacitatea reţelelor existente 4G, pentru a asigura un serviciu mult mai consistent pentru clienţi.
Viteza pe care o veţi obţine depinde în funcţie de spectrul benzii operatorului şi de cât de mult a investit compania cu care aveţi contract în transmitori noi şi în turnuri noi.
Cât de rapidă este tehnologia 5G
Cea mai rapidă viteză reală pe care o oferă reţelele 4G în acest moment este de aproximativ 45 MB pe secundă, în medie, deşi industria încă speră să ajungă la viteza de 1.000 MB pe secundă.
Producătorul de cipuri Qualcomm susţine că 5G poate genera viteze de căutare şi de descărcare de 10-20 de ori mai rapide în condiţii reale.
De exemplu, un film HD va putea fi descărcat într-un minut sau mai puţin.