Statiunea Durau este situata in comuna Ceahlau, judetul Neamt, la doar 8 km de lacul Izvorul Muntelui (pe cursul raului Bistrita), într-o zona superbă în partea de nord-vest a muntelui Ceahlau.
Durau: Muntele Ceahlau (Foxcrawl.ro)
Principalele cai de acces sunt DN15, ce încojoară Lacul Izvorul Muntelui, precum si calea rutieră secundară DJ155F – cunoscută și sub denumirea de „axial”, care face legătura între Bicaz – Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara. Pe DJ155F se circula cu restrictii insa daca urmati DN15 de la Bicaz la Poiana Teiului, veti vedea mai întâi o piatră mare de aproximativ 20 m înălțime la coada lacului, apoi veti ajunge in satul Ceahlau si in final la Durau, un loc renumit pentru aerul proaspăt și frumusețea naturală a peisajului.
Datorita atmosferei liniștite și a aerului curat, statiunea Durau este locul perfect pentru a vă relaxa și a scapa de stresul acumulat. Localizata la poalele pădurii de pini și înconjurata de un peisaj superb, Durau are un Bioclimat tonic-stimulent ce funcționează tot timpul anului, iar statiunea are numeroase posibilitati de cazare atat pentru sezonul de iarna si pentru cel de vara.
Manastirea Durau
Statiunea reprezinta de asemenea si punctul de plecare catre rutelele montane de pe Ceahlau, spre Cabana Dochia si Cabana Fantanele. Traseele ce ghideaza turistii in masivul Ceahlau sunt marcate în mod corespunzător și reprezintă un punct de atracție principal în domeniul turismului. Puteți urca pe munte pana la partea superioara, atingand vârfurile Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m) sau admirand cascada Duruitoarea. De asemenea, la partea superioara a versantului, puteți vizita un schit care a fost construit în 1993.
În Durău puteti găsi, de asemenea, mănăstirea Durău, construită în 1835 și pictată de Nicolae Tonitza, care a folosit culori diluate în ceară.
Sumar al obiectivelor turistice din imprejurimile Duraului.
Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.
Varful Ocolasul Mare din masivul Ceahlau
Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire” pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție secolul al XIX-lea, monument istoric.
Biserica de lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.
Spre Lacul Izvorul Muntelui
Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică de lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție sec. XVIII – XIX, monument istoric.
Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zid de incintă) din Ceahlău, construcție
sec. XVII-XIX, monument istoric.
Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi muzeu) din Bicaz, construcție 1908-1912, monument istoric.
De asemenea se pot efectua vizite in zonele limitrofe la „Rezervatia naturala de zimbri din Muntii Ceahlau”, la celebrele manastiri din apropiere (Secu, Sihastrie, Neamt, Varatec si Agapia), manastirile din nordul Moldovei (Humorului, Sucevița, Moldovița, Putna, Dragomirna, Voronet), apoi Bicaz, Lacul Rosu Cheile, Borsec si statiune Vatra Dornei.
Vedere de pe Ceahlau spre Poiana Teiului
Harta ecoturistica a masivului Ceahlau
Stana de oi si capre pe versantii Ceahlaului
Un ied mai alintat facea pe „armasarul” stanei
Pensiuni si hoteluri in Durau sat
In Durau se pot observa pensiuni frumoase
Aspect rural si linistit la poalele Ceahlaului
Si bine-nteles nu putea sa lipseasca o ciorba de burta bine preparata
Copyright foto: foxcrawl.ro Video: Imagini din Durau, Neamt